23 november, 2007

Tomatsoppa

...och för att försöka bli frisk och pigg kan man förstås ge sig ut på en mysig höstpromenad, tänkte vi. Målet var en Caesarsallad på Coffeehouse by George i Globen, men vi fick vända halvvägs dit. Regnet var alldeles för vertikalt och jeansen mörkblåare än någonsin tidigare. Väl hemma var vi frusna och hungriga, och såg till att skapa värme med hjälp av tomatsoppa.

Enkel tomatsoppa
(4 port.)

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tetra passerade, ekologiska tomater
2-3 msk tomatpuré
1 buljongtärning
vatten (3-4 dl)
mejram (1 tsk-1 msk)
cayennepeppar (lagom mycket)
olivolja

Finhackad lök fräses i olivolja några minuter för att sedan få sällskap av finhackad vitlök ytterligare någon minut och därefter tomatpuré och mejram. När man har stått och njutit klart av dofterna ska resten i (tomater, vatten, buljongtärning, cayennepeppar) och efter en puttring på 10-15 minuter är soppan klar att äta. Den blev ganska syrlig, vilket passade oss perfekt just i dag, men annars kan man nog mjuka upp den med lite socker och kanske servera med crème fraîche. Till detta åt vi örtkryddad focaccia med olivolja, mozzarella, tomat, salt, peppar och basilika. Och avokado. Nu är jag snart frisk.

Inga kommentarer: