26 november, 2007

Knäcke!

Hur gör man om man känner att man behöver mer tid? Jo, man hoppar av sin kvällskurs i ekonomi! Vad gör man sen om man plötsligt har mycket mer tid än vanligt? Jo, man sätter deg att jäsa i sex timmar! Det här receptet fick jag i telefon från min ömma moder, ursprungsursprunget är än så länge okänt.

Kumminknäckebröd
(12 brödkakor)

25 g jäst
2 dl yoghurt
4 dl vatten
1 msk honung
6 dl grovt rågmjöl
2 tsk salt
1 msk kumminfrön
6 dl grahamsmjöl
vetemjöl (till kavling)

Smula jästen och lös upp den i degvätska bestående av yoghurt, vatten och honung. Blanda ner rågmjölet och låt jäsa i rumstemperatur under plastfolie i minst sex timmar.

Sätt ugnen på 225º. Rosta kumminfrön i torr stekpanna och stöt dem i mortel. Blanda grahamsmjöl, salt och kummin och rör ner i degen. Arbeta till en smidig deg och tillsätt vetemjöl efter behov. Dela upp degen i 12 delar, rulla till bullar och kavla ut. Snåla inte på vetemjölet och vänd ofta. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper och avsluta med kruskavel eller nagga med gaffel. Två kakor får plats på en plåt. Grädda överst i ugnen i 8-10 minuter. (Eller två plåtar i taget lite längre tid, där den understa flyttas upp efter halva tiden medan den nyss översta beläggs med nya brödkakor.) Eftertorka bröden på galler efter behov i ugnens eftervärme medan den svalnar.

Brödet blir väldigt, väldigt gott och kan säkert varieras med andra kryddor och andra mjöltyper. Berätta gärna om eventuella försök!

Inga kommentarer: