Kumminbröd (ett stort bröd)
25 g jäst
0,5 liter mjölk
1 msk stött kummin
1,5 tsk salt
1 msk honung
3 dl grovt rågmjöl
5 dl vetemjöl
Värm mjölken till lagom jästtemperatur, rör ut jästen i den (om det inte är torrjäst) och blanda i övriga ingredienser, vetemjölet sist. Kompensera degens klibbighet med vetemjöl tills det är en fast och smidig deg och jobba den sen i några minuter. (Uppkavlade ärmar och ren diskbänk är min taktik, köksmaskiner funkar säkert också om de är starka nog.) Låt degen jäsa i 45 minuter.
Forma degen till en rund kaka, snitta eller nagga efter tycke och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
Grädda i 225 °C i 30 minuter och låt sedan brödet svalna på galler under duk.
Ät avstressat med smör, ost och en kopp te.
(Och rubriken är inspirerad av Karin och Staffan, som satte i gång kryddordvitseriet sist de var här på middag. Svaret är förstås "Kumm-in!".)
Grädda i 225 °C i 30 minuter och låt sedan brödet svalna på galler under duk.
Ät avstressat med smör, ost och en kopp te.
(Och rubriken är inspirerad av Karin och Staffan, som satte i gång kryddordvitseriet sist de var här på middag. Svaret är förstås "Kumm-in!".)
5 kommentarer:
Vem är mest hurtigt uppmuntrande på kryddhyllan?
Ledtråd: Tänk i presens.
Peppar! hohoho
Vem fixar med sladdar och kontakter på kryddhyllan?
Kanelen!
Skicka en kommentar