05 februari, 2008

Vem är gästvänligast i kryddskåpet?

Dags att komma i kapp lite och få ur mig saker jag inte hunnit skriva om på ett tag, för att sen börja med nya friska tag. Som det här fantastiska kummindoftade brödet från ett par månader sen, vad har det gjort för att förtjäna att ligga obloggat och mögla? Ingenting alls, that's what!

Kumminbröd (ett stort bröd)

25 g jäst
0,5 liter mjölk
1 msk stött kummin
1,5 tsk salt
1 msk honung
3 dl grovt rågmjöl
5 dl vetemjöl

Värm mjölken till lagom jästtemperatur, rör ut jästen i den (om det inte är torrjäst) och blanda i övriga ingredienser, vetemjölet sist. Kompensera degens klibbighet med vetemjöl tills det är en fast och smidig deg och jobba den sen i några minuter. (Uppkavlade ärmar och ren diskbänk är min taktik, köksmaskiner funkar säkert också om de är starka nog.) Låt degen jäsa i 45 minuter.

Forma degen till en rund kaka, snitta eller nagga efter tycke och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.

Grädda i 225
°C i 30 minuter och låt sedan brödet svalna på galler under duk.

Ät avstressat med smör, ost och en kopp te.

(Och rubriken är inspirerad av Karin och Staffan, som satte i gång kryddordvitseriet sist de var här på middag. Svaret är förstås "Kumm-in!".)

5 kommentarer:

kalle sa...

Vem är mest hurtigt uppmuntrande på kryddhyllan?

kalle sa...

Ledtråd: Tänk i presens.

Anonym sa...

Peppar! hohoho

Anonym sa...

Vem fixar med sladdar och kontakter på kryddhyllan?

kalle sa...

Kanelen!