20 maj, 2008

Farskallen lagar mat: Canneloni


Pappalivet är fantastiskt, men alldeles för mycket tid över till att blogga kan jag inte påstå att jag plötsligt har fått. Ber därför om ursäkt för tystnaden här. (Åtminstone halva tystnaden... Äter du ingenting nu för tiden, Mats?) Trots bloggstiltjet har vi faktiskt lyckats laga en hel del riktigt god mat på sistone, och det börjar bli dags att fatta kragen vid hornen och rycka upp sig. Jag börjar bakifrån med det senaste påhittet, fritt efter ett teveminne från en av nattamningarnas många matlagningsprogramsrepriser.


Svampcanneloni
(8 stycken)

fyllning

blandad svamp, hackad (450 g färsk, eller valfri kombination av färsk, torkad och konserverad svamp. sist blandade vi portabella, skogschampinjoner, vita champinjoner och burkkantareller och just nu puttrar shiitake, portabella och champinjoner på spisen)
1/2 gul lök, finhackad (eller motsvarande mängd schalottenlök)
1 vitlöksklyfta, mosad/finhackad
125 g ricottaost
salt
peppar
timjan
olivolja

1. Förväll svampen i en stekpanna utan fett med lite salt tills den vätskat sig ordentligt. (Gärna under lock.)
2. Häll på en skvätt olivolja, lägg i lök och timjan och stek ett tag.
3. Lägg i vitlök och stek vidare på ganska mysig halvfart några minuter.
4. Smaka av med salt och peppar.
5. Låt svalna och blanda sedan med ricotta.
6. Smaka eventuellt av med lite parmesan eller pecorino.

tomatsås

1 burk hela tomater
3 msk tomatpuré
1/2 lök, finhackad (eller motsvarande mängd schalottenlök)
rivet citronskal från 1/4 - 1/2 citron (Viktigt, men ta det varsamt, skalet ger mycket smak. Och ta en ekologisk citron! Dels blir miljön glad, dels slipper du dö i plötslig besprutningsförgiftning och dels är smaken i skalet mycket bättre om den fått växa i lugn och ro utan kemikaliebad.)
salt
timjan
basilika
olivolja
ev. socker

1. Fräs löken mjuk på ganska låg värme i olivolja under lock.
2. Klicka i tomatpuré och ett par nypor timjan och fräs vidare ett tag.
3. Häll i tomaterna och låt puttra sakta under 10-30 minuter (efter smak, stress och tomaternas vattnighet)
4. Tillsätt citronskal.
5. Smaka av med salt, basilika, några klunkar olivolja och eventuellt lite socker om det är för syrligt.

montering/tillagning

färska lasagneplattor
parmesan/pecorino

1. Rulla in svampfyllningen i pastaark, 1,5 varv är lagom.
2. Lägg dem i en form och täck med tomatsås.
3. Gratinera 20 minuter i 200 grader.
4. Strö över riven parmesan eller pecorino.

Servera med sallad och ett gott glas...vatten. (Annat orkar man inte när man varit uppe och tomtat sen fem på morgonen.) Och se till att prova receptet! De här rullarna spelar i en helt annan liga (typ den syditalienska) än mustiga köttcannelonisar och behöver således inte konkurrera om favoritplatsen.

1 kommentar:

Unknown sa...

Jo, men jag har varit alldeles för oinspirerad för att skriva ner det. Jag ska ta mig i kragen också.