27 januari, 2008

Först mat, sedan mousse!

I går kväll åt vi en härligt lyxigt enkel middag bestående av insalata caprese och karljohantortellini med grovhackad ruccolapesto. Insalata caprese är så löjligt enkelt att det enda sättet att krångla till det är att larva sig med ett italienskt namn. Tomater, mozzarella och basilika, sen blir man glad.

Vi grovhackade ruccola, basilika och några (blötlagda) soltorkade tomater, mjukfräste lite (!) vitlök i en skvätt olivolja, och blandade ihop det hela med pastan, en liten näve parmesan, en nypa flingsalt, en skvätt citron och rostade pinjenötter. Pesto måste varieras och bör bara ytterst sällan göras i mixer, är min mening. (Kamerabatteriet tog slut, så blogginläggets huvudpersoner förblir oavbildade, men visst ser salladen god ut?)

Till efterrätt gjorde jag ett nytt försök med chokladmoussen från nyårsafton, och lyckades så oförskämt bra att jag delar med mig av receptet:

Chokladmousse
(2 pers)

50-65 g choklad*
1 ägg
1 msk mjölk
1 tsk honung
1 liten nypa salt
1 tsk flytande smör-surrogat

1. Chokladen smälts över ånga**.
2. Ägget separeras, vitan vispas hård med den lilla nypan salt.
3. När chokladen är smält rörs honungen i, därefter mjölk och sedan smöret.
4. Kastrullen tas från plattan, äggulan rörs i chokladen.
5. Skålen tas från kastrullen, den vispade äggvitan blandas försiktigt i chokladen.
6. Smeten läggs i lämplig(a) form(ar), som ställs i kyl till servering. (Två timmar, minst.)

* Vi använde en ruta (50 g) 55 %-ig choklad från Odense, bra och billig brukschoklad, plus några flarn mörk choklad med chilismak från Lindt.

** Vi har skaffat ännu en sån där pryl som vi inte visste att vi behövde, men som gör det här ännu smidigare, nämligen vattenbadsinsatsen Stabil från IKEA.

Inga kommentarer: