
I går var det så dags för den årliga Hårdingska julkalkonen hemma hos kusin Jonas. Traditionen i den stockholmska Hårdingklanen bjuder numera att den tillagas av just mig och Jonas kring trettondagen, att vi följer receptet som finns i tydligt digitalt pränt på hans dator i Solna och att tillagningen sker under uppsluppna former.

I stora drag är det en klassisk kalkon med örtkryddad brödfyllning, med en enorm massa riven råstekt potatis, gräddsås (med en skätt madeira och i år med det lyckade tillägget tranbär), gelé och brysselkål. Vi var i år noggranna med temperaturen och lät ugnen ligga kring 160 grader medan kalkonbröstet (med medföljande kalkon)

Vi tittade förstås också på kalkonfilmen som vi gjorde för två år sen, för att komma i rätt stämning. En lustig upptäckt var att vi faktiskt inte är ensamma i den tvivelaktiga kalkongenren på Youtube. Bland annat fann vi det här upprörande, tyska exemplet.
1 kommentar:
Det var ju faktiskt lite äckligt med... kalkonfistning... uähhh.
Skicka en kommentar