02 september, 2008

Grillad kyckling.

I helgen grillade jag kyckling i ugn. Det blev smarrigt men kanske främst på grund av att såsen som jag gjorde till blev så god.

1 färsk kyckling
3-4 dl vitt vin, torrt (Jag hade en chardonnay)
Smör
Salt
Peppar
Timjan
Soja
1 gul lök
Kyckligbuljongtärning eller fond
4 st salciccias

Vad jag gjorde var att jag tog en färsk kyckling, tryckte in lite kryddsmör (salt, peppar och timjan) under skinnet på den. Sen tog jag en ugnsfast form och täckte botten med gul lök skivad i halvmånar. Sen la jag på kycklingen och tryckte ner salciccian runt om. Sen fyllde jag upp med vitt vin (du vet en sån där flaska som man har öppnad i kylen för matlagning ;) och lät det hela gå på 150 grader tills bröstköttet låg på en temperatur av 75 grader (här slarvade jag lite så det blev lite torrt). Ansatsen var med det här att kycklingen skulle dra åt sig av vinet och löken samt att en del ben och annat smarrigt skulle kokas i vinet och därmed ge smak åt såsen jag skulle göra på spadet som blev kvar i formen. Det hela lyckades väl åtminstone på såspunkten men det avr absolut inget fel på kycklingen heller!
Såsen gjorde jag helt enkelt genom att hälla över allt spad i en kastrull och låta det reducera tills det blev lagom tjockt. Sen mixade jag såsen slät med en stavmixer. Därefter tillsatte jag en kycklingbuljongtärning samt lite soja för färgens skull. Sist redde det med maizena för att få det lite tjockare. Voila!
Kycklingen och korven la jag i folie under tiden jag fixade till såsen.

Lite olika varianter som jag skulle vilja prova på den här rätten är att dra ner temperaturen och låta det gå längre samt kanske lägga till någon mer bra rotfrukt förutom löken. Det var iaf mycket gott och kommer absolut att göras vid flera tillfällen.

/M

1 kommentar:

kalle sa...

Åh! Minns du ciderkycklingen vi gjorde? Nu tycker jag att det är dags att vi korsar det receptet med det här och skapar den perfekta kycklingrätten tillsammans. Så... Vilka datum kan ni?