04 oktober, 2008

Pinjekaka med rosmaringlass

Som tonåring kunde jag lätt baka och äta en hel kladdkaka på en kväll. Sen försvann receptet, jag fick andra intressen och kladdet fick ligga på is tills förra helgen när några recept korsbefruktades i vårt kök. Det här är kladdkaka de luxe, överkurs helt klart värd besväret. Bara glassen är en upplevelse. (Vi gjorde kakan på glutenfri mjölmix, men det borde förstås gå lika bra med vetemjöl.) (Uppdatering: Vi har försökt göra om den med vetemjöl, men resultatet har inte alls blivit lika bra, den har blivit för torr. Nästa gång provar vi med glutenfritt igen.)

Kakan

100 g smör, smält
1,75 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
en nypa salt
2,5 dl socker
2 ägg
1 dl rostade pinjenötter
smör och ströbröd till formen

1. Vispa ägg och socker poröst.
2. Rör i smält smör.
3. Blanda övriga ingredienser och rör ned dem i smeten.
4. Häll smeten i smord och bröad form och grädda i 200 grader i cirka 20 minuter. Låt kakan svalna innan glasyren bres på.

Glasyr

1 dl grädde
75 g mörk choklad
några droppar olja

1. Koka upp grädde.
2. Rör ner finhackad choklad och olja.
3. Bre på kakan och ställ svalt.

Servera med vaniljglass blandad med hackad färsk rosmarin, garnera gärna med björnbär för en kladdkakeupplevelse så fantastisk att svenska akademien borde ta in det här receptet som en definition på "fulländning" i nästa utgåva av SAOL.

Inga kommentarer: