30 oktober, 2007

Den eviga jakten på lunchen

Att jobba hemma innebär många tillfällen vid spisen. Inspirationen tryter lätt och antingen hägrar oaptitliga halvfabrikat eller en handfull standardrätter som man kan utantill, såväl tillagnings- som smakmässigt. Därför tänker jag nu börja använda det här utrymmet som anteckningsblock, så jag minns när vi hittar på något nytt recept som förtjänar att återanvändas.
Dagens lunch blev:

Mejramkryddad palsternackssoppa
(2 pers.)
1/2 purjolök
1/2 gul lök
1 palsternacka
1-2 potatisar
1 buljongtärning
mejram
2 msk lätt crème fraîche
peppar

Lökar och rötter finhackades och frästes i olivolja, sen hälldes vatten på så att det lite drygt täckte hacket och soppan fick sällskap av buljongtärning och en rejäl nypa torkad mejram. När rötterna var mjuka (en effektiv dusch och lite plugg hanns med) blev hela rasket mixat tillsammans med crème fraîche. Kreationen smakades sedan av med peppar och serverades med knäckebröd med favoritosten just nu (Arn svart från Falbygdens ost) och en hemodlad tomat.

Rackarns gott blev det.

Inga kommentarer: